Gästbok - Mitt pannrum

Gästbok - Mitt pannrum

Synpunkter / Omdömen

GästkommentarerPosted by Admin Fri, September 17, 2010 23:11:51
Lägg gärna en gästbokskommentar här!

  • Comments(16)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Fredrik Ainerfors Tue, August 23, 2016 08:33:37

Hej,

Jag behöver lite ideer på vedförvaring, jag ska bygga nytt garage, skulle du kunna maila mig det du byggt? hur mycket rymmer det?? fredrik.ainerfors@gmail.com


Posted by Magnus Lundberg Mon, November 03, 2014 11:37:33

Hei,

Takk for en fantastisk side - bra informasjon, bra opplegg. Morsom lesing.

Finner ingen kontaktinfo til deg, så jeg skriver her. Vi har installert et "lignende" anlegg som ditt, dog uten pelletsbrenner. Anlegget består av en Lopper Drummer 90kW vedkjele, to akkumulatortanker på tilsammen 8000 liter, to slavetanker i to bolighus på 750 liter hver. Laddomat 31 kulvertstyring.

Vi har enbart radiatore, ingen gulvvarme etc.

Vi har litt problemer med å få anlegget til å fungere, og har et par spørsmål du kanskje kan gjøre oss klokere på. Eksempel:

Kjører du fortsatt med 50-55 på termostatene? Kan du si noe om hvilken temperatur du har i bunnen av slavetanken når den starter å lade, samt hvilken temperatur du oppnår når den er ferdig med å lade? Vi opplever at det sendes i snitt 42 graders vann tilbake til akkumulatortankene. Lading tar ca 15 minutter. Vi undres om det kanskje er for stort vattenfløde inn i slavetanken, og at sjiktningen ødelegges.

Vi har satt opp et lite overvåkningssystem basert på et par Raspberry PI og flere DS18B20 temperaturmålere. Siten kan du se på http://fyrhuset.geekgalaxy.com/. Rundt disse dager (2-3. november 2014) vil grafarna kanskje se litt tokige ut, siden vi tester en del forskjellige instillinger!

Takk for tiden din, håper vi kan høres ved. Ha en fortsatt trivelig dag.

mvh Magnus Lundberg

Posted by Douglas Fri, March 07, 2014 20:01:13

Hej. Du behöver inte klyva veden med din panna, endast de grövsta. I skogen måste man dock "randa" björk och asp (så möglar de ej) endast på en sida oavsett grovlek. Lagra sedan veden i 2 år. Klyvningen kan du göra under vintern med en liten billig vedklyv, då tid finns tex då elden ska ta sig. Om du hade haft en griplastarvagn och kapat från gripen, så hade du och en medhjälpare gjort veden klar på en dag.

Posted by Erik Fri, March 07, 2014 07:08:07

Jo detta ser ju bra ut men vad maskiner du använder , jodå jag använder maskiner likaså, men inga kranar o transportband, jag hugger i skogen kapar lämplig längd där sågar klyver och staplar direkt luftigt under tak sedan 3 år torkning, till sist in i pannrum med en av mig specialgjord trappkärra jodå jag har pannan i källare med smal trapp ,pannan är en Egor V25 1980 och en 500 literstank omodernt men billigt, har ju andra eldstäder likaså, eldar bara med ved 4000 kw el om året vittnar om detta eldar sommartid för varmvatten så att skorsten inte skall kondensskadas något många vedeldare glömmer

Posted by Admin Mon, March 14, 2011 21:27:22

Hade jag inte haft så olika nivåer på min tomt så kanske det hade blivit smalspårigt här också, funderade faktiskt på det. Varför inte bygga en lastkaj vid skärmtaket också så behöver du bara ha en eller två vagnar och kan kompaktera förvaringen av ved. Men har du plats för "rangerbangård" och vagnar så det räcker är det bara att gratulera!

Hållarna som jag har till vedförvaringen köpte jag av en IOGT-förening som hade fått ett antal sådana skänkta av Stråssa vatten som lade ner.

Posted by Christoffer Sun, March 13, 2011 23:47:00

Hej!

Intressant hantering!

Var har Du köpt de fina vedpallarna från? Verkar mycket användbara. Jag har planer på att, istället för Din lösning med traktor+pall-lyft ha en liten smalspårig järnväg från gårdsplanen in till källar-ingången. På små vagnar/trallor ställa en eller ett par färdiglastade vedpallar och köra in veden med. Om jag kapar&klyver veden på gårdsplanen för att sedan lasta vedpallarna på vagnarna kan jag köra iväg dessa till ett stickspår i skogen där jag bygger ett skärmtak för att ha vagnarna uppställda. När det behövs mer ved kör jag ut och hämtar en eller två vagnar och tar in. Vid ingången till källaren tänker jag mig en lastkaj så att jag kan köra ut med en liten hand-truck och hämtar vedpallarna på vagnen.

MVH

Christoffer

Posted by Admin Sat, January 08, 2011 11:22:51

Det har försvunnit poster här. ISP håller på att kolla på detta. Får be om ursäkt och hoppas de kan återfinnas i cyberspace inom kort.

Posted by Erik Mon, January 03, 2011 17:14:36

Hej, har satt in en V33 i det gamla pannrummet och har efter att ha kollat igenom din sida börjat planera för en större ombyggnad för att få ett liknande system som du har fast med solpaneler också.
Ett par frågor har dock uppstått:
Armen som håller brännaren, är det nått som du konstruerat själv eller följer den med från trebema?
Vad har du för material till axeln som du sotar tuberna med? Är inte sugen på att lägga 875kr på en axel från sotarverktyg...

Posted by Admin Fri, December 31, 2010 10:28:17

Tackar! Jag valde Kalmarpannan efter att ha kollat runt lite. Jag ville ha en panna med lite högre effekt och nu efter att ha kört anläggningen i snart 4 säsonger så känns det som rätt val. Att klara av att elda flera ilägg även om man kommer hem sent på kvällen och ändå kunna lägga sig i tid känns bra. Kalmarpannan är en rätt okomplicerad konstruktion som låg lite lägre i pris en den blå. Det finns några småbrister som man kanske skulle vilja förbättra, men det är en stabil maskin.

Brännaren valde jag för att jag behövde en brännare med lite högre effekt för att paras ihop bättre med pannan. 18-30 kW blev bra i den pannan.

Att tänka på: Välj så stor ackumulatortank du kan, 4-5 kubik för ett hus är inte fel. Planera också hur vedförsörjningen skall fungera. Dessa två punkter är absolut viktigast för att du skall bli en uthållig vedeldare i och med att då blir det bekvämt att elda med ved!

Posted by Kristofer Thu, December 30, 2010 10:40:34

Hej

Tusen tack för all intressant läsning samt fina bilder.

Är otroligt imponerad. Det är bara att lyfta på hatten...

Har några frågor. Hoppas att det är okej.

Är på väg att byta panna samt kompletera med fler ack. tankar.

Hur kom det sig att du valde just Calmarpannan samt Iwabo brännaren?

Är du nöjd med panna och brännaren?

Är det något speciellt man skall tänka på?

Tusen tack på förhand och Ett Riktigt Gott Nytt År

//Kristofer

Posted by admin Wed, December 29, 2010 15:01:36

Hej Håkan, Hallen är 14x7 meter.

Posted by Håkan Tue, December 07, 2010 17:07:05

Hej, grymt imponerande bygge. Vilka mått har du på maskinhallen?

Posted by Admin Thu, November 11, 2010 12:13:04

Hej Bjarne, cyklonen funkar fint. Notera dock att alldeles oberoende av vad du köper för cyklon så är ju funktionen beroende på att du har ett bra luftflöde hela tiden. Om (när) det blir stopp så sjunker hastigheten och det kommer att sugas in lite aska i dammsugaren också. Jag har ett par gånger varit utsatt för att påsen i dammsugaren har gått sönder. Det verkar vara någon mekanisk nötning som påsen blir utsatt för, eftersom man nästan aldrig behöver byta ut dammsugarpåsen. Man bör därför se till att man har en tålig dammsugare också som är lätt att göra ren. Jag har en sån där rund Elektrolux industridammsugare, tålig och lättservad.

Posted by Bjarne Wed, November 10, 2010 17:12:57

Funkar askcyklonen bra? Jag har funderat på att skaffa en sån, då mest för stt suga upp sot när jag sotar själv!

Posted by Admin Fri, September 24, 2010 08:07:43

Jag hade gått ner i storlek på pannan då, eftersom du med huvudvalet pellets kanske väljer en brännare mellan 10-20 kW och då behöver pannan inte vara en 65:a. En panna i 30-35 kW skulle ju funka för båda ändamålen. Du skulle också dra ner på ackumulatorstorleken eftersom pelletsbrännaren går in och eldar när behov finns (det finns också utredningar på optimal ackstorlek för pelletseldning och man vinner inget över 500 l. ack). Det innebär i och för sig att du får elda oftare när du kör med ved, men det omaket kanske du kan ta dig.

Posted by Peter Wed, September 22, 2010 16:06:54

Tjena

Jag funderar på att göra tvärtom som du... elda pellets men ha möjlighet att elda ved utifall att andan faller på. Tex i en framtid där man har mer tid eller mindre pengar att köpa allt dyrare pellets för.

Har du någon uppfattning om du då skulle använda samma lösning som du nu valt (minus kanske all den avancerade vedhanteringen förstås)?

mvh

Peter

energisk@telia.com